Na een goede herstelperiode na mijn opname vorig jaar gaat het nu toch weer een beetje minder goed met mij. Het is naar om te merken dat ik zo kwetsbaar blijf voor psychose en depressie. Gelukkig is het niet de depressie, maar de psychose, die weer opspeelt. Die proberen we vroegtijdig te onderdrukken met rust en medicijnen.

Mijn vorige blogs heb ik geschreven toen het erg goed met mij ging, een stijgende lijn zou mijn vorige psychiater zeggen. Maar nu heb ik weer een vakantieweek met de kinderen samen gehad en daarna een drukke periode met mijn werk en mijn website.

“Na elke schoolvakantie word je weer psychotisch. Aldus mijn vriendin.”

Beetje manisch

Als ik me ergens in vastbijt, dan kan ik het niet meer loslaten. Het lijkt een manische toestand. Slapen lukt dan ook niet meer, want ik wil nog even iets aan de website veranderen of ik moet nog even een mailtje sturen. Te druk en te weinig slapen en eten, dan gaat het weer mis. Onrustig vlieg ik ’s nachts weer mijn bed uit, omdat ik een alarm hoor afgaan. Ik ren naar de kamer van mijn dochter, maar daar hoor ik niets meer. Dan ren ik naar het raam want misschien komt het van buiten. Ik ben hyper en ren weer naar mijn bed en ga weer slapen. Heb ik het echt gehoord of was het weer een hallucinatie.

Randpsychose

Alle symptomen die ik heb passen bij een randpsychose. Ik heb namelijk veel spanning in mijn buik, ik eet slecht en slaap minder goed en ben weer onrustig in de nacht. Ook als ik ’s middags slaap dan word ik onrustig wakker en vlieg dan angstig uit mijn bed. Waar ben ik en wat ben ik vergeten? Mijn man zou zeggen: “Suus, je moet weer rustig aan doen.” En dat klopt ook. Ook vergeet ik weer regelmatig dingen: waar ligt mijn sleutel, met wie heb ik een afspraak? Het denken gaat weer moeizamer. Mijn hoofd voelt ‘overspannen’.

Wat nu?

Ik heb mijn psychiater gesproken en hij zei:

”We grijpen nu direct goed in om het te onderdrukken.”

Voor de nacht heb ik Valium gekregen, om die naast mijn antidepressiva en mijn antipsychotica in te nemen. Maar ik neem de medicijnen niet in omdat ik alleen met de kinderen moet slapen dit weekend. Mijn man is een weekend motorrijden. Dus ik stel nog even uit. Maar dat was niet de afspraak.

Signaleringsplan

Het is ‘code oranje’ en waar merken anderen dat aan? Ik ben moe en vlak, ik zeg vaak ‘ja’ en kan het niet nakomen, ik ben gespannen en prikkelbaar, ik vergeet afspraken, ik ben vergeetachtig, heb moeite met nadenken of terughalen van iets wat eerder gezegd is en ik ben fanatiek met 1 onderwerp en bijt me er helemaal in vast. Er staat precies in hoe ik mij nu voel. Het is dus een vast patroon, die ik op tijd moet signaleren.

Rust en medicatie

Ik moet rust nemen en mijn medicatie goed innemen. Maar dat is juist nu heel erg moeilijk. Het eerste advies van de psychiater heb ik al niet opgevolgd. Slapen met Valium bij de kinderen, dat kan niet. Dan begin ik als Eric er weer is. Maar dan moet ik het wel doen, ook al zegt hij dat het niet nodig is. Mijn boodschap met deze blog is dat het een heel wankel evenwicht is mijn leven met psychose en depressie.

Depressie

Meestal speelt de depressie ook weer op na een manische/(rand)psychotische periode. Nee help, dat echt niet weer. Moet ik dan weer een elektroshocktherapie. Dat kan wel, zei de psychiater van de afdeling Depressie destijds. Maar ik moet er nu even niet aan denken, aan ECT. Ik zorg dat ik nu vroegtijdig de psychose onderdruk: neem gewoon goed mijn medicatie in en ga elke middag en avond goed slapen.

Het komt weer goed!