Lang heb ik geen geluk gekend en nu nog durf ik het geen geluk te noemen de momenten die ik als prettig ervaar. Geluk heeft iets met toekomst te maken en die heb ik lang niet gevoeld. Toch komen er wel weer dingen op mijn pad die mij gelukkig maken. Als je een helder doel voor ogen hebt en daarvoor alle kansen aangrijpt die voorbij komen dan kom je vanzelf uit bij geluk. Alle kleine successen brengen geluk.

In een depressie of psychose is geluk namelijk ver te zoeken

Hoe ben ik uit die negatieve spiraal gekomen? Toen ik in huis kwam na mijn opname zag ik het niet meer zitten. Het leven ging te snel en ik kon voor mijn gevoel niet aanhaken. Weer stond ik op het punt om te stoppen of op een andere manier door te gaan met het leven.

Ik heb het ‘normale leven’ volledig losgelaten en ben op mijn eigen tempo verder gegaan

Ik heb mijzelf een doel gesteld en ben daar op gaan focussen

Lang heb ik het niet gedurfd maar ik wilde mijzelf aan de wereld laten zien, de echte Suzan. Die ik zolang heb verstopt. In de zieke periode tijdens mijn pubertijd wist ik niet wat ik had en verstopte ik de ongelukkige Suzan en was ik erg eenzaam. Ook na mijn zware bevallingen toen ik weer ziek werd heb ik mij verscholen achter de ambitieuze en werkende Suzan. Op LinkedIn was nog te zien wie ik was een aantal jaren geleden.

Totdat iemand zei dat ik mijn boek wel onder pseudoniem moest gaan schrijven

Daardoor zijn mijn ogen geopend. Waarom moet ik mijzelf al die jaren verstoppen. Ik ben niet ziek maar ik ben Suzan met een kwetsbaarheid met al zijn mooie en lelijke kanten. Het was voor mij een kantelpunt en ik ben mijzelf gaan laten zien. Met dat doel voor ogen heb ik mijn website ontwikkeld en alle facetten van mijzelf kwamen bij elkaar, schrijven, fotografie en mijn ziekte. Ikzelf. Toen is het balletje gaan rollen. Van alle positieve reacties heb ik weer energie gekregen om door te gaan.

Hoe de dagen eerst te lang waren zijn ze nu tekort

Ik wil de hele wereld laten zien dat ik speciaal ben en wat ik meegemaakt heb. Ik sta op met dat doel en ga er mee slapen. Het leven is daarmee weer de moeite waard geworden. Ik leef in een soort reservetijd, die ik heb gekregen na mijn laatste opname en de ECT behandeling.

Ik heb nog wat extra tijd gekregen

En ik hoop daarin andere mensen te laten zien wie ik ben en daardoor ook mensen te inspireren. Het kan niet mis gaan, want ik was toch al opgegeven. Alle mooie dingen en geluksmomenten zijn meegenomen. Het aangrijpen van kansen heeft mij de laatste maanden wel geluk gebracht. Ook al ben ik nog zeer voorzichtig met die term. Pluk Geluk is wat ik de laatste tijd heb gedaan en het werkt.

Ja, ik ben weer gelukkig!