Het nieuwe jaar is nog niet begonnen of ik heb al een noodgedwongen voornemen, namelijk afvallen. Door mijn medicatie ben ik weer veel kilo’s aangekomen. Het middel staat erom bekend, maar ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen. Ook al heb ik er ervaring mee.

Trage schildklier

In 2012 ben ik ziek geworden en was ik genoodzaakt om medicatie te slikken tegen mijn psychoses. Een bekende bijwerking was gewichtstoename, maar ik moest wel. Ik dacht dat het bij mij niet zo’n vaart zou lopen. Maar samen met mijn te trage schildklier ben ik ongeveer 20 kilo aangekomen destijds. Ook zat ik veel thuis en bewoog ik minder. Volgens mijn behandelend arts zouden de kilo’s er wel weer afgaan als mijn schildklier weer normaal zou werken. Maar dat bleek niet zo.

Psycho-educatie

Tijdens de psycho-educatie over depressie zat ik met een tiental opgenomen patiënten, die allemaal 20 tot 30 kilo zijn aangekomen, door hun ziekte. Dat beloofde ook al niet veel goeds. Dat niemand van de groep moest lachen om een grap van de docent was op zich wel grappig. Allemaal depressief. Wel benijdde ik ze destijds, omdat zijn wel opgenomen waren en ik niet. Maar goed, veel overgewicht dus bij de hele groep.

Opname

Tijdens mijn opname in 2018 was ik nog steeds 20 kilo te zwaar, maar ik had geen ontlasting meer, omdat ik door mijn depressie te weinig at. Mijn stofwisseling lag volledig stil. Geen arts geloofde mij. Na een aantal hoge klysma’s kwam er nog steeds geen ontlasting. Op de afdeling Depressie, waar ik later naartoe ging, kwam het gelukkig weer op gang. Ik ging mij beter voelen en at weer. Ik viel toen een halve kilo per dag af.

Manie

Deze zomer werd ik weer manisch en mijn behandelend psychiater vertelde dat ik weer extra antipsychotica moest gaan slikken. Om mijn lichaam weer in een rustige modus te krijgen. Dat heeft naast het afbouwen van werkzaamheden en veel rust nemen wel gewerkt. De motor in mijn buik ging uit en ik kon weer normaal denken. Maar ik was wel weer een paar kilo aangekomen. Dus ik besloot abrupt te stoppen met de medicatie.

Psychiater

Mijn psychiater en mijn omgeving vonden dat niet een goed idee, dus ben ik weer begonnen met het medicijn en kwam ik toch weer aan. Het gaat heel geleidelijk, maar intussen ben ik toch weer zo’n tien kilo aangekomen. Dus dat betekent dat ik bij de groep hoor van 30 kilo overgewicht. En dat is voor mij de limiet. Nu kan het niet langer en stop ik definitief met het medicijn.

Lichamelijke klachten

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik krijg echt lichamelijke klachten door het overgewicht, zoals pijn in mijn voeten. Maar wat nu? De kilo’s gaan er niet zo gemakkelijk weer af. En bij mij is het vaak onduidelijk of ik nu meer of minder moet eten. Ik denk regelmatiger en gezonder. Zelfzorg is niet mijn sterkste kant als ik ziek ben. Ik drink en eet slecht en bewegen doe ik dan ook minder.

Goede voornemens

Dus ik heb dit jaar veel goede voornemens. Afvallen, goed en gezond eten en drinken, bewegen, niet teveel hooi op mijn vork nemen, minder alcohol drinken en mijn stemming goed in de gaten houden. Het jaar begint goed.