In dit filmpje van RTV-Noord op 24 mei 2019 vertel ik wat voor mij een psychose is:

‘Helaas hoor je alleen de nare dingen op het nieuws. Dat iemand agressief is en iemand heeft vermoord.'

 

'Maar er zijn ook mensen die aardig zijn en een psychose hebben.'

Suzan Vos heeft sinds haar tienerjaren last van psychoses. Ze verandert van een vrolijk meisje in een bange puber.

Het is vandaag Psychose Awareness Day. Vos vindt dat er meer begrip moet komen voor psychotische patiënten en deze dag kan daarbij helpen.

 

Stemmen

'Ik schreef vroeger heel veel in dagboeken en daar staat ook al in dat ik een stem hoorde tijdens een proefwerk op de middelbare school', vertelt Vos.

Bang voor eigen man

'Ik ben een poos heel erg bang geweest voor mijn eigen man. Ik sloop door het huis en durfde niet meer te gaan slapen. Toen ik hoorde dat ik in een psychose zat, viel een last van mijn schouders.'

Website

Vos heeft een website gemaakt, waar haar verhaal op staat. Er zijn ook foto's te zien van haar opname in het UMCG. 'Daar zit je dan alleen in een kamertje met je waanideeën en je depressie', zegt ze.

Medicijnen en een behandelteam

Dankzij medicijnen gaat het nu een stuk beter met Vos. 'Ik heb ook een behandelteam dat elke week komt kijken hoe het met me gaat. Als ik over mijn angsten vertel, gaat er bij hen vaak wel een lampje branden, gelukkig.'

Radio-interview

Vanmorgen vertelde Suzan openhartig op de radio over psychose, Psychose Awareness Day en het belang van het verminderen van vooroordelen en het verbeteren van begrip voor mensen met een psychose. Niet kunnen luisteren? Klik hier en schakel in na minuut 18.

Datum: mei 2019