thumbnail_IMG_6919.jpg

Herstel

Herstellen betekent voor mij 'grenzen stellen' en 'leuke dingen doen'. Dit klinkt gemakkelijk, maar dat is een ontzettend lastig leerproces. Je hebt als mens namelijk bepaalde patronen en die kun je moeilijk loslaten. En dan heb je ook nog te maken met de patronen van de mensen om je heen. Zo vond ik het lastig om me niet meer te 'verstoppen'. Als kind heb ik mijzelf aangeleerd om dat te doen. Ik ging als kind liever niet meer naar mijn ouders toe als er iets met mij was, maar ik zocht troost in het schrijven van dagboeken. Dat patroon heb ik lang doorgezet.

 

Toen ik in mijn pubertijd ziek werd liet ik daar ook niets van merken. De mensen om mij heen zagen gewoon de leuke en vrolijke Suzan. Terwijl ik ondertussen in angst verkeerde door mijn psychose en het leven eigenlijk niet meer aankon door de depressie. Tegen mijn vriendinnen zei ik dat ze op het schoolplein niets over mijn ziekte moesten zeggen tegen andere moeders. ´Doe het maar niet.´ 

'Ik hield de schijn op. Dat heb ik lang volgehouden.'


Het belangrijkste op dit moment van mijn herstelproces is dat ik mij weer zichtbaar maak met de kwetsbaarheid die ik heb. Thuis heb ik mijn zelfgemaakte foto's opgehangen van de tijd die ik opgenomen ben geweest op de psychiatrische afdeling. Na mijn opname ben ik naar de juffen van mijn kinderen gestapt om te vertellen dat ik vijf maanden opgenomen ben geweest en een elektroshocktherapie heb gehad. Dat vertel ik nu ook op het schoolplein als moeders mij ernaar vragen.

 

De belangrijkste stap van zichtbaarheid is het plaatsen van mijn website op het internet en het aanpassen van mijn profiel op Facebook en LinkedIn. Ik sta nu bekend als de 'ervaringsdeskundige in de GGZ.' Veel GGZ instellingen werken tegenwoordig samen met mensen die ervaring hebben in de psychiatrie. Tegenwoordig kun je ook een opleiding volgen om professioneel aan de slag te kunnen als ervaringsdeskundige. Daar leer je je ervaring om te zetten in hulp voor andere cliënten.

Helaas zijn er ook nog steeds mensen om mij heen die liever willen dat ik mijzelf verberg en mijn 'oude' leven weer oppak. ´Je kunt deze periode het beste achter je laten en weer verder gaan. Blijf er vooral niet in hangen en laat aan de mensen niet zien dat je ziek bent.´

Wanneer stop je met de medicijnen...

Als het maar niet aan je te zien is…

Als je er maar niet in blijft hangen…

Je kunt het ook gewoon vergeten en doorgaan…

 

Dus ik moet stoppen met mijn medicatie, het een keertje goed zat zijn en vergeten wat er gebeurd is en doorgaan, zonder dat het verleden aan mij te zien is. Dit is niet wat ik me bedacht had met mijn website. En dit soort reacties moet ik snel weer naast mij neerleggen, maar dat is moeilijk, zeker als het een van je naasten is die dit zegt.

Vroeger vond ik het moeilijk om grenzen te stellen. Ik koos bijvoorbeeld voor een bezoek aan mijn familie boven mijn eigen gezin. In slechte doen moest ik daar dagen van bijkomen en dit ten koste van mijn twee lieve kinderen. Nu probeer ik voor mijn gezin te kiezen al blijft dat lastig voor mij. Maar gelukkig is het mogelijk om oude patronen te doorbreken en kun je zelf de regie weer op je nemen. In een ziekteproces is dat moeilijk, maar in een herstelperiode is dat de belangrijkste stap voor mij geweest.

 

'Eigen regie. Grenzen stellen en groeien.'


Datum: mei 2019


In onderstaande filmpje wordt uitgelegd wat de vijf fasen van psychose en herstel zijn: