Jarenlang hebben we gereisd. Naar Guatemala, Cambodja, Belize, Thailand en Europa. Niets was ons te gek. Elke vrije periode vulden we in met een vakantie. Ook mijn afstudeeropdracht heb ik in een ver land gedaan, namelijk China. Ik was de eerste die zich meldde toen de mogelijkheid geboden werd om af te reizen naar China.

Na mijn bevallingen werd alles anders

Toen onze zoon werd geboren heb ik een zware bevalling gehad, waarbij ik bijna overleden ben door een bloeding. Van deze bevalling ben ik nooit helemaal bijgekomen, omdat ik daarna weer een miskraam kreeg en nog een zware bevalling na drie jaar, die nog heftiger was.

‘Je bent voor de helspoorten weggesleurd.’ Aldus mijn behandelend arts.

Na deze twee zware bevallingen, waarbij de laatste met een kraambedpsychose, ben ik nooit meer helemaal ‘de oude’ geworden. Ik moest het vanaf dat moment rustig aan doen. We zijn wel op vakantie gegaan, maar ook dat kon niet te ver of te avontuurlijk. We kochten een camper en dachten daar goed aan te doen.

De camper was mooi maar ook erg veeleisend

De kinderen waren nog erg klein toen we een camper kochten en dat was best een beproeving. Dan kunnen we alsnog avontuurlijk op vakantie dachten we. Maar het was zeer intensief. Tijdens het rijden kunnen de kinderen, als het echt moet, lopen door de camper, wat het erg onrustig maakt. We gingen zelfs plassen tijdens het rijden. Je doet de gekste dingen om het maar rustig te houden tijdens het reizen.

Het voordeel van de camper is dat je veel onderweg bent maar dat is ook het nadeel

Veel rust kregen we niet. Als we ergens stonden was het nog een hele klus om de camper schoon en heel te houden met twee kleine kinderen. Het slapen bij elkaar ging ook niet altijd gemakkelijk. Een super ding een camper, maar met kleine kinderen heel heftig, zeker als je nog niet helemaal beter bent. Door de zware vakanties werd ik dat ook niet.

Eric is van het ondernemen, dus we stonden niet langer dan 1 nacht op een plek

Toen ik in 2012 ziek werd, psychotisch en depressief hebben we het nog een paar keer geprobeerd, maar het viel mij te zwaar. De camper werd verkocht en we gingen met de auto naar Frankrijk. Eric spreekt vloeiend Frans dus dat was geweldig. Rustig op een camping of in een huisje op de camping hebben we aantal zomers vertoefd. Helaas was mijn depressie nog erg aanwezig en kon ik niet van de vakanties genieten. Ik zal alleen overal zwaar tegen op. De laatste vakantie in Frankrijk is het na de vakantie ook weer mis gegaan. We doen teveel op een dag en ik laat mij overhalen om mee te gaan. Even een grot bezoeken of een berg beklimmen. Klinkt mooi maar ik kon het niet aan.

De nachten werden onrustig en de uitjes minder plezant

In een vreemde slaapkamer kreeg ik last van hallucinaties en in de donkere grot dacht ik: spoel nu maar vol met water.. Ik vond het altijd lastig om Eric te vertellen. De vakantie is waar hij het hele jaar naar uitkijkt. Terug in huis was ik dan weer overprikkeld en gestrest. Alles behalve ontspannen en bijgekomen. Het was overleven een vakantie.

Iedereen om mij heen zegt: rustig aan dit jaar

Morgen gaan we op vakantie en ik vind het erg spannend. Vorig jaar ging het gelukkig niet door omdat ik opgenomen werd, maar dit jaar ontkom ik er niet aan. We gaan vliegen naar Tenerife vanaf Eelde Airport. Alles zo gemakkelijk mogelijk. Met de medicatie op zak, een extra hoge dosering om niet weer psychotisch te worden, vertrekken we vol goede moed. Hoewel die op dit moment ver te zoeken is.

‘Ik durf het niet te zeggen: maar eigenlijk wil ik niet op vakantie!’

Ik wil niet te vroeg juichen, maar de vakantie ging heel goed

Het lijkt erop dat we toch geleerd hebben van de vorige vakanties. We hebben het rustig aan gedaan, maar nog wel veel gedaan en gezien. Bergen beklommen, dolfijnen en walvissen gezien, bootje gevaren en gezwommen in de zee. Ik heb aangegeven wat ik haalbaar vond en dus mijn grenzen aangegeven en daar werd ook nog naar geluisterd. Ik heb genoten van het landschap, het fijne klimaat en van mijn man en kinderen. Wat wil ik nog meer.